Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Dekodery powodują zakłócenia w sieci lokalnej

Zwiń
X
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Dekodery powodują zakłócenia w sieci lokalnej

    Witam forumowiczów!
    Mam problem z moimi dekoderami (Turbobox+ i 3x dekodery do Multi Standard). Taką konfigurację mam od maja br. i wtedy zaczęły się problemy z siecią (wcześniej było multi Premium i wszystko było ok).

    Dekodery same w sobie nie mają żadnego problemu - są podłączone wszystkie do jednego switcha, a z niego idzie kabel na router. Po pierwsze - problem występuje tylko na niektórych portach, np. drukarka wifi - gdy switch z dekoderami jest odpięty od sieci, wszystko działa jak należy - gdy podłączony, niektóre dokumenty drukują się na 3/4 strony i wywala błąd, potem z tym plikiem jest cały czas ten problem, dopiero przerzucenie zawartości do nowego dokumentu daje rezultaty, ale po jakimś czasie z innym dokumentem znów dzieje się podobnie. Nie ma znaczenia, czy to Word, czy czytnik pdf'ów, czy drukowanie stron przez chrome/firefox - sprawa wygląda tak samo.
    Druga sprawa, że Ethernet Shield do Arduino i serwer na nim postawiony tak samo jest blokowany przez dekoredy (czasami przepuszczą go, ale to raz na 5 minut przez jakieś 10-20 sekund) - dekodery się odepnie - wszystko śmiga.

    Próbowałem rozwiązać sprawę hardware'owo - zamiana switcha, routerów, podpinanie wszystkiego w inny sposób - nic pomaga. Dekodery blokują któreś porty, a ja nie mam pomysłu jakby to sprawdzić i rozwiązać.

    Dzięki za wszelką pomoc!
    Pozdrawiam,
    Daniel

    EDIT: Pomogło ustawienie na sztywno adresów wszystkich dekoderów.

    Temat do zamknięcia.
    Ostatni raz edytowany przez danvlz; 2015-10-07, 18:04.
Pracuję...
X
nc+