Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

internet w dekoderze przez wifi + multiroom standard

Zwiń
X
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • internet w dekoderze przez wifi + multiroom standard

    Witam.
    Mam w domu sieć wifi rozprowadzną poprzez router Netgear DG834PN (internet neostrady). Sieć zabezpieczona protokołem WPA-PSK/WPA2-PSK. Wszystko od dwóch lat działa bardzo dobrze (laptopy, stacjonarny, telefony, wszystko działa). Obecnie chcę podłączyć do tej sieci turboBOX+/ 5720SX (czarny) aby korzystać na nim z funkcji wymagających połączenia internetowego. Dodatkowo wykupiłem usługe multiroom standard i mam jeden dodatkowy biały dekoder (HDTV / 5800S) który musi się jakoś łączyć z głównym dekoderem.

    Nie ma możliwości połączenia któregokolwiek dekodera do Netgeara za pomocą ethernet. Połączenie poprzez sieć elektryczną też odpada. Aby połączyć dekodery kupiłem routery TP-Link WA500G.

    W telefonicznym centrum abonenta jeden z techników kazał mi ustawić obydwa TP-Linki w następujący sposób:
    1)static ip : 192.168.0.254 (obydwa routery z takim samym adresem); maska : 255.255.255.0; brama:0.0.0.0
    2) praca jako : client (z odznaczoną opcją WDS)
    3) ustawienia bezpieczeństwa zgodne z Netgearem
    4) DHCP wyłączone

    TP-Linki umożliwiają połączenie z internetem w miejscach gdzie stoją dekodery ( sprawdziłem z laptopem z wyłączonym wifi ).

    Po podłączeniu TP-Linka do czarnego dekodera konfiguracja automatyczna się nie udaje. Ręczna konfiguracja (sprawdzałem ip: 192.168.0.254 i 192.168.0.250 , oba ustawione w przedziale, który obsługuje Netgear 0.1 - 0.254) też nie przynosi efektów. Dziś konsultant w ramach rozwiązania problemu kazał mi resetować dekoder. Co dziwne nie zadziałało...

    Przez ostatnie półtora roku multiroom działał, ale nie był podłączony do internetu. Stworzyłem wtedy nową sieć "multiroom" gdzie przy czarnym dekoderze działał AP a przy białym Client. Wszytko oparte o tp-linki których chce użyć także teraz.

    Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji tej sieci, aby czarny dekoder miał połączenie z internetem, a biały działał w ramach multiroom standard. Screenshoty z menu routerów mogę w każdej chwili dodać, jeśli mogłoby to w czymś pomóc. Szukałem w sieci rozwiązania, ale niestety nie znalazłem nic co umożliwiłoby poprawną konfigurację.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

  • #2
    Witam.
    napisał(a) rybson89 Zobacz post
    Aby połączyć dekodery kupiłem routery TP-Link WA500G.
    Szkoda że przed zakupem nie przeczytałeś informacji z forum ma temat tego urządzenia. Jest ich sporo: link.
    Wynika z tego, że zastosowanie TP-Link WA500G jest możliwe po skonfigurowaniu w tryb "Client", ale nie działa konfiguracja automatyczna. Tej wady pozbawiony jest TL-WR702N oferowany w atrakcyjnej cenie przez nc+. Ponadto na forum znajdziesz szczegółowy opis konfiguracji: http://forum.ncplus.pl/forum/files/f...R702N_WiFi.pdf.
    Ponadto Netgear produkuje adapter sieciowy 1, który konfiguruje się korzystając z WPS (wystarczy nacisnąć dwa przyciski).
    TP-Link WA500G jest starym urządzeniem Wi-Fi, które nie obsługuje nowego standardu N.

    Pozdrawiam.

    nOlsbit

    Komentarz

    Pracuję...
    X
    nc+