ZAGUBIONY CZAS
(Die Verlorene Zeit / Remembrance)
Melodramat, wojenny, Niemcy, 2011
Reżyseria: Anna Justice
Obsada: Alice Dwyer, Mateusz Damięcki, Dagmar Manzel, Lech Mackiewicz, Susanne Lother, Joanna Kulig, Adrian Topol, David Rasche, Shantel Vansanten, Mirosław Zbrojewicz
Obóz koncentracyjny Auschwitz, 1944 rok. Tomasz Limanowski (Mateusz Damięcki) jest od 4 lat więźniem politycznym, kiedy w obozie pojawia się rodzina niemieckich Żydów. Wszyscy trafiają do komory gazowej, zostaje tylko Hannah (Alice Dwyer). Początkowo spoglądają na siebie ukradkiem podczas wykonywania codziennych obowiązków. Z czasem zakochują się w sobie. Kiedy okazuje się, że dziewczyna jest w ciąży, Tomasz podejmuję desperacką próbę ocalenia ukochanej. Udaje im się uciec, ale wojna rozdziela ich. Oboje myślą, że drugie nie żyje. Ponad 30 lat później Hannah (Dagmar Manzel) mieszka z rodziną w Nowym Jorku. Pewnego dnia podczas wizyty w pralni ogląda wywiad z Tomaszem (Lech Mackiewicz), który opowiada ich wspólnej historię. Chce go odnaleźć, ale w 1976 roku Polska jest po drugiej stronie Żelaznej Kurtyny.
- „W „Zagubionym czasie" gram Polaka, który od czterech lat przebywa w obozie koncentracyjnym” - mówi Mateusz Damięcki. – „Było to dla mnie ogromne wyzwanie aktorskie i przeżycie emocjonalne. Poszukując postaci, spotykałem się z byłymi więźniami, czytałem dużo literatury na temat Holocaustu, odwiedzałem obozy koncentracyjne w Polsce. To był czas głębokiej zadumy. Postać Tomasz budowałem w oparciu o obserwacje i angażując całe ciało. Aby być wiarygodnym schudłem do roli 16 kilogramów”. Partnerką Mateusza Damięckiego jest Alice Dwyer, nominowana w 2013 roku do nagrody przyznawanej przez Stowarzyszenie Niemieckich Krytyków w kategorii najlepsza aktorka. Z polskich aktorów w drugoplanowych rolach występują m.in. Joanna Kulig, Mirosław Zbrojewicz i Lech Mackiewicz. Film podobał się krytykom i odniósł sukces na arenie międzynarodowej. W 2012 roku był pokazywany w sekcji German Cinema - LOLA@Berlinale. Otrzymał Nagrodę Publiczności na Los JFF Angeles 2012, Zagreb JFF 2012, London JFF 2011, Hong Kong JFF 2011, San Francisco Berlin & Beyond FF 2011, Filmkunstfest Schwerin 2011 oraz nagrodę za reżyserię na FF of Tamilnadu (Indie) 2012. Film także otworzył Warszawski Festiwal Żydowski 2012, gdzie zdobył Nagrodę za najlepsze zdjęcia. Wszedł do kin w Nowej Zelandii i Korei Płd., a w Japonii w 2012 roku był na piątym miejscu box office'u.
PREMIERA: CANAL+, środa, 2 kwietnia 2014, 21:00
Komentarz