Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

brak kilku AXN-ów i FOX-ów

Zwiń
X
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #16
    Miałem to samo na początku z pierwszym dekoderem 250GB, kiedy weszła n-ka. Potem wymieniłem antenę na sporo większą, dobrze ustawilem, co zajęło mi trochę czasu i kosztowało sporo nerwów i od 2 lat spokój.

    Komentarz


    • #17
      Kurczę, biorąc pod uwagę wielkość anteny (120 cm) nie bardzo wierzę, że miałoby pomóc jej "lepsze" ustawienie (reszta kanałów chodzi świetnie). Tych brakujących nie ma kompletnie, nie jest tak, że czasami są, np. w nocy, kiedy multiswitch mniej sygnałów rozsyła albo przy idealnej pogodzie albo że wskakują po 5 minutach czekania. Ich nie ma zupełnie. Podobnie kręcenie konwerterem mi intuicyjnie nie leży, bo co to może spowodować, że tu się polepszy a fymfdziesiąt innych kanałów się pogorszy?

      Pytanie jest takie czy ktokolwiek widzi szansę, że zmiana tunera na czarny albo nowy biały mogłaby pomóc czy raczej bardziej iść w stronę wymiany multiswitcha. Oprogramowanie tunera jest z grudnia 2009 roku, a więc dość stare.
      Sagemcom ESI-88-500GB, CP Premium 6x0+18x79,90 (CP HH); umowa do 5 czerwca 2016 r.

      Komentarz


      • #18
        napisał(a) Dzejkop Zobacz post
        Również ze 131 nie mam problemu.
        Problem mam tylko z kanałami z tp 12265V.

        Jak już kanał z tego tp zaskoczy - przypuśćmy AXN HD, i wtedy bezpośrednio przełączę na HBO HD (z tego samego tp kanał) to włącza się bez zająknięcia. Zaś jeśli wezmę z AXN HD na Kino Polska i znów na AXN HD to znowu komunikat Brak Sygnału i czekanie.
        Gdyby antena była źle ustawiona, to w ogóle by nie wskakiwało...
        pomoże ktoś?

        Komentarz


        • #19
          napisał(a) Dzejkop Zobacz post
          pomoże ktoś?
          Jak masz podłączony zestaw antenowy (jakieś przełączniki disqC ?), jaki konwerter ?

          Komentarz


          • #20
            napisał(a) MaroKR Zobacz post
            Jak masz podłączony zestaw antenowy (jakieś przełączniki disqC ?), jaki konwerter ?
            Konwerter Inverto 0,3dB.
            A podłączenie jest proste: od konwertera (1 wyjście) przewód leci do dekodera. Bez Disqc.
            A i jeszcze jak wyłączę dekoder pilotem na np. AXNie HD (kanał z 12265 V) i włączę to kanał zaskakuje.

            Siła sygnału 85-92. Jakość (w ustawienia-antena) 56-74. Antena 70 po polsacie. Ber obecnie 7.1E-3.
            Najdziwniejsze jest to, że jak te programy w/w zaskoczą, to jakość na nich (diagnostyka) jest najlepsza ze wszystkich.
            Ostatni raz edytowany przez Dzejkop; 2011-03-07, 15:28.

            Komentarz


            • #21
              napisał(a) Dzejkop Zobacz post
              Konwerter Inverto 0,3dB.
              A podłączenie jest proste: od konwertera (1 wyjście) przewód leci do dekodera. Bez Disqc.
              A i jeszcze jak wyłączę dekoder pilotem na np. AXNie HD (kanał z 12265 V) i włączę to kanał zaskakuje.

              Może to oznaczać nieprawidłowe sterowaniem częstotliwością 22kHz przy napięciu 14V (albo wina leży po stronie konwertera, albo po stronie tunera). Sprawdź połączenia kabla z końcówkami F.

              Jeśli masz możliwość podpięcia tunera do innego zestawu antenowego i sprawdzenia poprawności sygnału, ba nam dużo wyjaśniło.

              Drugie co mi przychodzi do głowy to reset dekodera.

              Komentarz


              • #22
                A i kanały z wyższej częstotliwości (SciFi, Universal, Sportkluby) działają.
                Co do tego żebym gdzieś sprawdził - zestaw który jest ustawiony pod TNK się nada?

                Komentarz


                • #23
                  napisał(a) Dzejkop Zobacz post
                  ........
                  Co do tego żebym gdzieś sprawdził - zestaw który jest ustawiony pod TNK się nada?
                  Jeśli antena jest poprawnie ustawiona to powinno wystarczyć.

                  Komentarz


                  • #24
                    Sąsiad z tym zestawem będzie dopiero za tydzień. Da się teraz coś zrobić?

                    Komentarz


                    • #25
                      Zrestartowałem z tego ukrytego menu (Setup i 0 (...) ) - nic nie dało. Kanały tamte nadal mają problem.

                      Komentarz


                      • #26
                        Witam.
                        napisał(a) Dzejkop Zobacz post

                        Siła sygnału 85-92. Jakość (w ustawienia-antena) 56-74. Antena 70 po polsacie. Ber obecnie 7.1E-3.
                        Napisz jaki to typ dekodera (najlepiej podaj 4 pierwsze litery nr seryjnego - znajdziesz w menu).

                        Pozdrawiam.

                        nOlsbit

                        Komentarz


                        • #27
                          napisał(a) nOlsbit Zobacz post
                          Witam.
                          Napisz jaki to typ dekodera (najlepiej podaj 4 pierwsze litery nr seryjnego - znajdziesz w menu).

                          Pozdrawiam.

                          nOlsbit
                          Jest to nBox BSKA (biały).

                          Komentarz


                          • #28
                            Witam.
                            Zaś jeśli wezmę z AXN HD na Kino Polska i znów na AXN HD to znowu komunikat Brak Sygnału i czekanie.
                            Możesz spróbować zmienić nieco częstotliwość "pasmo wysokie" w ustawieniach "Konfiguracja LNB" (link). Wypróbuj zmiany co 10 MHz powyżej i poniżej 10600 MHz. To pozwala skorygować odstrojenie konwertera (heterodyny).
                            Jeśli przyczyną problemu nie jest takie odstrojenie, to poprawy nie będzie.

                            Pozdrawiam.

                            nOlsbit

                            Komentarz


                            • #29
                              Wziąłem dual i zmieniłem tak jak mówiłeś - na 10610 a następnie 10590. FOXy i AXN nie działają dalej. Poprawiło się za to zaskakiwanie innych programów z modulacji 8PSK. Bo zdarzało się, że po włączeniu dekodera (był wył. z prądu i włączyłem go) na TVP HD i innych kanałach w HD też był ten komunikat i czasam on tam wyskakuje (czy będzie? nie wiem ) ale na tyle rzadko i na tyle szybko znika, że nie zwracam jakoś zbytnio na to uwagi. No ale FOXy i AXN irytują.

                              Komentarz


                              • #30
                                Przy takiej korekcie tych ustawień np 10590 MHz czy 10610 MHz w moim przypadku albo nie ma kanałów wcale przy 10590MHz albo brakuje kanałów przy 10610 MHz
                                WIFIBOX+ kiedy w końcu stabilny soft ???

                                Komentarz

                                Pracuję...
                                X
                                nc+